Prioritere profitt denne vinteren?

Prioritere profitt denne vinteren?

Skyhøy inflasjon, økende energipriser, renteøkninger i galopperende fart og en resesjon i vente. Ikke bare er dette overskriftene i dagens aviser, men dette er faktisk realiteten. Mens du leser denne teksten er du blitt litte grann fattigere. Likevel er det ingen som tips som henviser til hvordan bedrifter kan greie seg gjennom denne stormen. En krise, hvor du må tenke annerledes og se på problemene fra en annen innfallsvinkel. Vi skal gå nærmere inn på hva du kan gjøre.

Du driver bedriften. Regningene du mottar har tredoblet seg. Den første tanken som slår enhver, er å øke prisene på produktene/tjenestene du selger. Dette er nok det logiske å gjøre for å komme i kapp med kostnadene. Dette eksempelet ser vi de fleste gjør, med god grunn. Likevel er det mange som gjør dette også for å opprettholde profittmaksimeringen fra pandemien. Denne tankegangen kan drepe bedriften i lengden. Verdier, kundebehandling og skjulte intensjoner er noe kunder plukker opp og bemerker seg.

Skal man fortsatt drive for profitt eller cashflow og overlevelse?

Selvfølgelig skal en bedrift drives for profitt. Ellers kaster du bort tiden din. Men er dette en tid til å kun fokusere på marginer og profitt? I en tid som dette har mange sikkert ikke valg og må kjempe for å overleve. I år er penger rett og slett blitt vært mindre grunnet inflasjon. Selger du noe for samme pris nå som i starten av 2022, selger du nå varen for mindre penger, selv om prisen er uendret. Dette fører mange til å øke prisene. Det er veldig få eksempler på bedrifter som har ivaretatt samme priser i år. Om dette er for å komme i kapp med inflasjonen, eller utnytte en situasjon til å snike inn høyere priser er enn helt annen diskusjon. For deg som selger varer er tiden nå inne for å spørre deg selv; skal prisene bestå eller økes?

 

Identifiser kundene dine

Når du stiller deg selv det spørsmålet er det viktig å identifisere seg med kundene. Det er tross alt de som holder bedriften gående. Ville du likt at noe økte 10%? Sannsynlig ikke. Stopper det deg fra å fortsatt handle den varen? Sannsynlig ikke, men du hadde nok vurdert om det fortsatt er verdt det. Hvis snus går opp 30kr over natta, vil nok majoriteten fortsatt snuse. Nettopp grunnet avhengigheten. Selger du noe som folk kan kutte ut, må du nok revurdere prisøkningen.

Kundefornøyelse: Kundene dine vil bemerke seg at prisene har bestått under denne stormen. Dette vil tilfredsstille dem fordi du har verdier de vil være takknemlig for. Folk må nå kutte utgifter og shoppingvaner. Hvis du bevarer samme priser minker du sannsynligheten for at de nå også må kutte deg ut.

Snart entrer vi festivalsesongen. Høysesongen for shopping er i 4.kvartal (oktober, november og desember). Med gode tilbud og salg kan du enkelt øke salgene denne vinteren.

La prisene stå, kutt utgifter:

Nå bør ikke prioriteringene være å øke salgspris, men heller kutte utgifter. Lag et budsjett, og spar inn på utgiftene så godt de lar seg gjøre. Dette kan gjøres på mange fronter. Markedsføringsbudsjettet kan kuttes, men også endres i større forstand. Tiktok har fortsatt en utrolig lav CPC-cost (cost per click). Det er mye billigere å annonsere på Tiktok enn Facebook. Slik kan du overføre mer av markedsføringa på Tiktok. Har du benyttet deg av tjenester som Bring og Klarna, kan du kontakte dem og forklare situasjonen. De er åpne for å tegne en ny avtale hvis du har litt troverdighet hos de. Her er det viktig å påpeke at du er villig til å benytte andre tjenester i samme bransje hvis de ikke går med på betingelsene dine. Denne «trusselen» vil styrke forhandlingsposisjonen din. Så det finnes måter å kutte utgifter på. Driver du en stor bedrift med mange ansatte og stort varelager, vil nok det beste være å øke prisene, fordi situasjonen tvinger deg. 

Tilbake til bloggen

Legg igjen en kommentar