Er dropshipping død?

Er dropshipping død?

Når korona viruset passerte grenser, endret mye av verden seg. I 2020 og 2021 så vi en stor økning i e-handelsvirksomheten, og mange nyoppstarta droppshippers. Det med god grunn. Nemlig de to åra hadde en høy omsetning av produkter, kjøpt online. Flere fysiske butikker måtte også legges ned. I 2022 derimot har det netthandelen minket grunnet en mer vanlig tilnærming til hverdagen.  

Interessen for droppshipping har skalert kraftig de siste 5 årene, men forretningsmodellen har tilsynelatende eksistert samt vært lønnsomt i lenger tid. Til og med før internett fantes. Postordrekatalogselskaper som blant annet CompuCard tegnet partnerskap med større forhandlere som JCPenney og Sears. Sears oppbevarte CompuCard sine produkter, for å dermed pakke og sende disse videre til CCs kunder, kun når et kjøp ble registrert, identisk som dropshipping modellen.

Dropshipping har utviklet seg i mange former siden den tid. Fra postordreselskaper til internett og egne dot.com domener, til markedsplasser som eBay og Amazon som har gjort det enklere å markedsføre sine produkter på større plattformer. Dermed har å starte sitt eget dropshipping bedrift aldri vært enklere. I dag har man netthandelsplattformer som Shopify, som der igjen har et tett samarbeid med markedsplassen og dropshippingtjenesten Oberlo, som jobber hånd i hånd med Aliexpress. Disse har satt opp enkle integrasjon systemer for å enkelt automatisere prosesser. Før måtte man bruke massevis av tid på å finne leverandører som tilbød dropshipping, danne og administrere et eget system og sende bestillingskvitteringer til dropshipping partner via tlf eller post.

ShopifyNå kan man sette opp sin droppshipping nettside kun med noen enkle klikk på Shopify.

Selv om det er blitt enklere å starte og drifte en droppshipping selskap, er konkurransen blitt tøffere. Det er flere nettbutikker på markedet, samt større krig om oppmerksomhet. I tillegg er det flere årsaker som at:

  • Varekostnadene øker.
  • Manglende kundestøtte mangler fra leverandører.
  • Ikke kontroll på varens tilstand.
  • Refusjon tar lang tid.
  • Av og til skjer det store komplikasjoner ved retur til leverandør.
  • Leveringstidene er uutholdelige, med mindre du gjør noe med det.
  • Høye fraktkostnader.

Det skal likevel nevnes at alle punktene ovenfor kan gjøres noe med, ved gode avtaler og fungerende kommunikasjon med leverandører av ekspertise. Derfor er det essensielt å kvalitet sikre flere leverandører. Det kan gjøres ved å blant annet bestille en sample hjem til seg. Hvis leverandør har flere fabrikker utenlands, er dette positivt. Det finnes mange fabrikker i blant annet Spania og Russland.

Slik kan man fastslå at dropshipping har endret form, flere ganger. Nå som konkurransen er større, er det aldri vært viktigere å skille seg ut. Det vil si gode avtaler, god kundestøtte, reduserte frakttider og appellerende markedsføringskampanjer. Uten noen av disse vil man bli knust i markedet. Klarer man å maksimere disse punktene derimot, kan droppshipping være gunstig og lønnsomt, samt meget profitabelt siden marginene er såpass fine.

Irwin Dominguez fra San Diego, USA er et prakteksemplar. Han tjente 1mill dollar kun på sine 8 første måneder ved kun noen enkle prinsipper. Kvalitetsikre produktet først ved å både sjekke kvalitet samt teste om det er et etterspørsel for det i markedet. Du kan lese mer om han pluss mange andres suksesshistorie her.

Dermed kan vi fastslå at dropshipping absolutt ikke er død. Mange påpeker at den ikke er så lønnsom i lengden, i og med at det er høyere sannsynlighet for dårligere score med dropshipping. Knekker man denne koden, vil man være på god vei til å kunne leve av sitt selskap. Hva tenker dere? Er dropshipping overlevbar i lengden? Er det fortsatt mulig å skape en dropshipping suksess i Norge eller internasjonalt? Legg igjen dine tanker i kommentarfeltet.

 

Tilbake til bloggen

Legg igjen en kommentar